Csonti, pinki, bb
2006.02.25. 15:47
A csonti, a pinki s a bb is egyfajta llatbl keletkezik, ez pedig nem ms, mint a mindenki ltal ismert s kzkedvelt lgy. Vagyis a csonti s a pinki a klnbz fajtj s mret legyek lrvi.
Azt ugyan nem rtem, hogy a halak mirt rajonganak ennyire ezekrt a nyvekrt s gondolom, hogy rajtam kvl mg sokan nem tudjk, de az biztos, hogy minden horgsz kihasznlja a halak ez irny rajongst.
A csonti s a pinki kztt csak annyi a klnbsg, hogy a pinki jval kisebb mret. Ezen kett nynek a bebbozdott fejlettebb llapott nevezzk bbnak.
 Csonti feljdsi szakaszai bbb alakulsa sorn
A csontit ltalban a termszetes sznben, fehrben lehet megvsrolni, de szoktk pirosra, srgra, lilra, nagyon ritkn zldre, narancssrgra vagy kkre megfesteni. A pinkit legtbbszr meggypirosan, ritkbban narancssrgra sznezve kerl forgalomba.
 A boltban 60 Ft-rt kaphat csonti
A nyvek beszerezhetek brmelyik horgszboltban, ltalban kisebb mennyisgben. Rossz tapasztalatom, hogy kisebb vidki boltokban – de lehet, hogy nagyobb vrosokban is – ha nagyobb mennyisg csontit ill. pinkit akarunk beszerezni, akkor eltte meg kell rendelnnk. A nagyobb mennyisg nem a hobbi-horgszatban, hanem a versenyhorgszatban rdekes, mivel kztudott, hogy 2,5 liter lanyagot lehet hasznlni, melybl 1 liter lehet etet- vagy tzsznyog, a tbbi pedig csonti, pinki s ezek bbjai, vagy giliszta. Bbot eddig boltban nem lttam, azt mg neknk kell napon rlelssel vatosan s nehz krlmnyek kztt ellltanunk :-).
Szakkereskedsekben a csontit gyaluforgcsok, frszpor vagy kukoricaliszt kz keverik, hogy ne fulladjon be, ugyanis, ha a csonti bemelegszik, akkor megfolysodik, s hasznlhatatlann vlik. A friss csonti eleven s nyzsg. Legtovbb htben tarthat el 4-6 Celsius fok krli hmrskleten, de gy is csak pr napig. Br szakrk szerint minl hidegebb krlmnyek kztt vannak trolva, annl tovbb tarthatk el. Vigyzunk, mert a pinkik valsgos szabadul mvszek – termetknl fogva – ezrt talltk azt ki, hogy a troldobozukra mieltt rtennnk a tetejt, hzzunk r egy hasznlaton kvl helyezett nejlonharisnyt. Elfordult mr az, hogy a horgszversenyre megrendelt, majd megvsrolt literes kiszerelsben leszlltott csontit nem csomagoltk ki a boltban – biztos nem volt kedvk knldni vele – ezrt nekem kellett arrl gondoskodnom, hogy bekeverjem ket frszporral, vagy kukoricaliszttel. Ugyanis ne felejtsk el, hogy nyron soha ne troljuk a csontit s a pinkit tisztn. A csontit s pinkit, ha nagy mennyisgben bevsroltunk belle s a horgszat mgsem jn ssze, akkor akr le is fagyaszthatjuk. Tegyk kis nejlonzacskkba, a szitlssal megtiszttott s kukoricaliszttel beszrt lcsalit, lgmentesen zrjuk le s gy helyezzk a fagyasztba. A nejlonzacskkra clszer rrni a fagyaszts dtumt s a tartamt. Vigyzzunk, hogy az egyszer lefagyasztott, majd felengedett lcsalit, nem lehet tbbszr mlyhteni. A horgszhelyen legegyszerbben httskban, szksg esetn rnykban jl szellz dobozban trolhat. Horgszat kzben egyes horgszok a manyagdoboz helyett fadobozban tartjk a csontkukacokat, amit azzal magyarznak, hogy a fa sokkal kevsb melegszik fel, mint a manyag.
 Manyagdoboz, mint csontitart
Az elre elksztett bbokat, ha csak nhny napig akarjuk trolni, akkor a legjobb, ha lgmentesen lezrt nejlonzacskba csomagoljuk s a htbe tesszk. Ha szeretnnk, hogy sokig letben maradjanak, akkor naponta egyszer bontsuk ki a zacskt nhny perc erejig, hogy levegt kapjanak. Vzparton pedig tegyk a bbot vzbe, mert a napon gyorsan folytatjk az talakulst s kellemetlen meglepetsben lehet rsznk. – Br…, valaki prblt mr l lggyel keszegezni? Ossztok meg velem!
Figyeljnk arra, hogy a csonti valamilyen oknl fogva – a fene se rti mirt – ltalban akkor a legvonzbb a halak szmra, ha a horgon is izeg-mozog. A csontit a vastagabb vgn, ahol a stt szn tpllk-foltja lthat szrjuk fel a horogra, gy hogy egy csipetnyi brt szrjunk csak fel, a lehet legkisebb srlst okozva.
 A csonti helyes felszrsa a horogra
Ezrt mindig vigyzzunk arra, hogy az ltalunk hasznlt horog mindig thegyes legyen. A csalit srn cserlgessk, mert a csontink a vzben hamar elfrad s nem mozog termszetesen, vagy sehogyan sem :-). A csonti s pinki fogkonysgt tbbflekppen is lehet fokozni. A horog nagysgtl fggen tetszs szerinti darabot hzhatunk fel. A halak szoktk djazni kapsuk gyakorisgval, hogyha igyeksznk sznkombincikat kitallni s azokat hasznlni. Nlam be szokott jnni az egy piros s egy, vagy kett fehr csonti kombinci a 14-es horgon.
De a leginkbb hasznlt mdszerek termszetesen a csalik zestse. A legegyszerbb mdja, ha a horgszat megkezdse eltt nhny rval, egy aromval titatott szivacsdarabot helyeznk a csontisdobozba. Fogs lehet mg a francik szerint az is, ha a horgszat eltti napon a manyagdobozba helyezett csontkukacot beszrjuk kurkumval melytl szp sznt s j zt kapnak – ez lltlag a bodorka kedvenc tpllkai kz tartozik.
A nagyobb halak horgszatnl elszeretettel hasznljk az n. szendvics ksztst, mely semmi rdngssget nem takar csak annyit, hogy a csontit valamilyen ms csalival egytt hzzuk ugyanarra a horogra. Ez a msfajta csali leginkbb pinki, tzsznyog, kukorica vagy bza.
 Csonti kukorica szendvics
Megolds lehet mg ksrletez kedvek szmra – persze varrni is meg kell hozz tanulni – hogy egy nagyobb horog blbe hajszlelkre ktni tetszlegesen sokszm csontit.
 Varrott csonti–csokor
Az kztudott, hogy aki halat akar fogni gyorsan s meglehetsen sokat, akkor annak etetni kell a horgszat megkezdse eltt. Ezrt clszer hobbi-horgszoknl is azt a mdszert alkalmazni, hogy az etetanyagba literenknt keverjnk 1 deciliter csontit, vagy pinkit. Versenyhorgszatnl, vagy akik megengedik maguknak, ez a szm felmehet egszen literenknt 2-3 deciliterig. Mint fentebb emltettem, a versenyhorgszat szablyai a verseny ideje alatt lehetv teszi a halak jl tartst, gy hogy akr 2,5 liter csontit is beleszrhatunk a vzbe. Mivel ez mr akkora mennyisg, hogy a megkttt 17 liter etetanyag mr nem tudja felvenni, ezrt kitalltk, azt a mdszert, hogy a csontit megragasztjk, s koncentrltan bejuttatjk az etetsre. Ez termszetesen az szs horgszatnl, mint pl. spicc, rak, match, bolognai mdszereknl jhet szmtsba. A fenekez horgszatban – picker, vagy feeder – clszer a nyvek bejutatshoz a specilisan erre a clra kifejlesztett etetkosarakat hasznlni.
Ha valami kimaradt volna, vagy nem tiszta akkor a sejt@sejt.hu e-mail cmre rhatjtok krdseiteket, szrevteleiteket, vagy tleteiteket.
|